Oldal kiválasztása

Magtejek és társai

Magokból készült tej, -tejföl, -majonéz:

Készítheted:

  • olajos magból, mint hántolt napraforgó, mandula, török mogyoró, dió, szezámmag, kesudió…
  • vagy szemes gabonából, mint zab, búzafélék, rozs, árpa,
  • illetve lehet rizs, köles, hajdina is, de ezeket inkább kissé megfőzve.
  • de csírából is megpróbálhatod.

Az olajos magokat áztasd be legalább egy éjszakára.

A gabonáknál a zabot és (alakor) búzát 1 napig, a többit 2-3 napig (reggel, este vízcserével).

Felhasználás előtt, öntsd le az áztató vizet a magokról.

Magtej:

1 csésze maghoz önts 3 csésze (lehetőleg tisztított, vagy desztillált) vizet.

Turmixold folyékony krémesre és így, vagy szűrve fogyaszthatod.

Hűtőben 3-4 napig eltartható.

Magtejföl:

1 csésze maghoz önts 1 csésze (lehetőleg tisztított, vagy desztillált) vizet.

Tegyél hozzá 1 kifacsart citrom levét, 2 gerezd fokhagymát, csipet sót.

Turmixold folyékony krémesre és így, vagy szűrve fogyaszthatod.

Hűtőben 5 napig eltartható.

(Hántolt napraforgóból próbáld először, igazán finom!)

Magmajonéz:

1 csésze maghoz önts 1 csésze (lehetőleg tisztított, vagy desztillált) vizet.

Tegyél hozzá:

1 dl. hidegen sajtolt olajat (napraforgó, vagy kender, stb., inkább valami semlegesebbet, de kísérletezni kell.),

  • 1 púpos teáskanál mustárt,
  • 1 kevés himalája sót,
  • ízlés szerint, természetes édesítőt,
  • fél citrom levét
  • esetleg 1 lapos mokkáskanálnyi kurkumát a sárgásabb szín miatt.

Turmixold krémesre (2-3 perc).

De készítheted citrom helyett, frissen összevágott 1 evőkanálnyi bazsalikommal, vagy 1 evőkanál kaporral, vagy 1 kávéskanál oregánóval, vagy 1 kávéskanál gyömbérrel, vagy 2 gerezd foghagymával, vagy egy kisebb szál újhagymával. De fűszerezve is készítheted.

Hűtőben 1 hétig eltartható.

Egy példa:

Magtej mandulából: avagy így is készítheted a nyers vegán mandula tejet, mert szerintem mandulából a legfinomabb és kávéba a legjobb (amit már remélem nem iszol! 🙂 )

Áztasd vízbe a mandulát 8-12 órán át, majd öntsd le róla a vizet.

Turmixold össze legerősebb fokozaton a fél liter vizet, a 800 gramm áztatott mandulát, 1 púpos kávéskanál természetes édesítőt (pl. eritritol, ), csipet sót.

Ezután tegyél a szűrőbe egy erre a célra rendszeresített textilruhát, vagy  szűrőt, és szűrd át rajta a szemcsés magtejet. Ennek ellenére tároláskor ülepszik az aljára, ezért fogyasztás előtt rázd össze, vagy kevergesd meg.

Hűtőben tárold, így 5 napig biztosan eláll.

Javaslat: a szűrés után visszamaradt sűrű pépet kenheted kenyérre, főzheted kásákba, vagy ízesítve natúr is fogyaszthatod.