Oldal kiválasztása

Lötyi

Az én csodálatos italom!

 

Nagyon egyszerűen és gyorsan összeállíthatjuk saját lúgosító és (bátran állíthatom, mert kipróbáltam) fogyasztó italunkat. Sokkal hatékonyabb, gazdaságosabb és egyénre szabottabb, mint amit a boltokban lehet kapni. Sokan ismerik, és talán már ki is próbálták a különböző zöld porokat, melyek lúgosítják a szervezetet, és különbözőféle ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak. Természetesen nagyon jók és hatékonyak, szuper gyorsan lehet a szervezetet feltölteni, regenerálni egy-egy kúra alkalmával.

Most én mégis a saját italporod elkészítésére invitállak!

Legelső dolog, hogy az alapporokat beszerezzük, és elkészítsük italunkat, amit aztán ízlés (no meg pénztárcánk) szerint szinte naponta változtathatunk! 🙂

Az alappor 3 alkotóeleme:

1 teáskanál búzafű italpor, 1 teáskanál zöldárpa italpor, 1 teáskanál céklapor

Ezeket a porokat belekanalazom egy  shakerbe, de ha nincs, és nem tudunk beszerezni, akkor jó egy 1 literes üveg is (műanyagot nem ajánlok).

Felöntöm folyadékkal, szinte teleöntöm az üvegemet vagy shakeremet, mert ezután már csak az egyéb hozzávalókat teszem bele majd, aminek már nem sok hely kell.

Mivel tudom felhígítani az alapporomat?

Nos, a tapasztalatom az, hogy, ha 100%-os gyümölcslevet vízzel felhígítva (narancslét, körtelét stb.) tudok beletenni, akkor  igazán finom és ízletes lesz. Viszont figyelj arra, ha most épp a HaM program, Mazdaznan Gyógyító Étrendjét követed, akkor nem használhatsz gyümölcsöt, mert ott csak egyszerre egy fajta gyümölcsöt fogyaszthatsz és azt is csak magában lehet enni!

De kiváló folyadék hozzá a tea (a legjobbak a különbözőféle gyümölcsteák), zöldséglevek, diabetikus szörpök, vagy víz. Ha teával készítjük el, akkor ízesítsük még cukorhelyettesítővel és citromlével, vagy C-vitamin porral. (lásd lejjebb: Nézzük mit is érdemes még beletenni az alap italunkba).

Ez az alappor ízre, ásványi anyag és vitamin bevitelre tökéletesen megfelel, és nagyon finom, és…. nem drága!

Amikor ezzel elkészültünk, akkor jöhetnek a bónuszok, vagy plusz hozzávalók, melyeknek a sora és a variálhatósága végtelen, csakis a fantáziánk, no meg az ízlésünk szabhat határt neki.

 Nézzük, mit is tudunk még beletenni az alapitalunkba:

  • aszkorbinsav, vagyis C-vitamin por. Ebből 1/2 kávéskanál kb. 1000 mg C-vitaminnak felel meg.
  • citrom leve, ízlés szerint 1 vagy fél citrom
  • cukorhelyettesítő: pl. Stevia, Eritritol, csicsóka-agavé szirup, méz, vagy bármilyen édes cukorhelyettesítő, amit szoktál esetleg használni. Cukor ne legyen!! A céklapor kissé édes ízű, lehet, hogy nem is kell külön még édesítened.
  • vörös szőlőmag-őrlemény
  • fahéj (1 kávéskanál kb.)
  • gyömbérpor vagy instant gyömbér
  • csipet himalája só (80 különbözőféle ásványi anyagot tartalmaz)
  • kurkuma
  • stb. bármilyen por alapú fűszer, növény (lásd lentebb, tippek, tanácsok)

 Bátran kísérletezz az ízekkel! Én már nagyon vártam, hogy reggel elkészíthessem a napi „lötyi”-met, mert így neveztem el. Étkezések között iszogattam, de pár nap múlva már azt vettem észre, hogy nem is vagyok éhes. Ezt biztos a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és a pici rostok okozták. Bár ezt igazolni tudományosan nem tudom.

Ha úgy érzed, hogy kevés az 1 liter egész napra, akkor bátran készíts dupla adagot, délelőttre, délutánra, és ha még mellé iszol vizet is, akkor szuper hidratált és fitt leszel.

Nézzük, mit is viszünk be így csodálatos szervezetünkbe?

Alappor összetevői:

1. Búzafű italpor

BúzafűléA búzafű, amit a természet multivitaminjának is neveznek,

  • nagy mennyiségben tartalmaz természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket.
    A búzafűlé az egyik leggazdagabb A- és C-vitamin forrás. Egyenlő arányban gazdag E-, F-, K-, és B-vitaminokban. Jelentős a B17 tartalma.
  • A búzafű számunkra létfontosságú enzimekben bővelkedik, többek között az egyik leggazdagabb SOD (szuperoxid-diszmutáz) enzimforrás.
  • Kimagasló kalcium, magnézium és káliumtartalma van.
  • Tökéletes fehérjeforrás: 17 féle aminosav található meg benne, az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza.

Szervezetünk könnyen fel tudja dolgozni, mert emésztése kevés energiát igényel, így gyenge emésztésűek is nyugodtan fogyaszthatják. Segít az emésztésben és a belső szervek működésében.

  • Erőteljesen lúgosító hatású.
  • A búzafű magas klorofilltartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van (- akárcsak az árpafű).
  • Egyszerre méregtelenít és – a táplálkozási hiányosságok pótlásával – növeli az energiaszintünket. A búzafű hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja. Vitalizáló hatása annak köszönhető, hogy az egyik legkomplexebb tápanyagforrás a növényvilágban.

A búzafűlé fogyasztásának hatása minden esetben a szervezet helyes egyensúlyi állapota felé mutat, a teljes szervezet működését egyértelműen pozitívan befolyásolja. Lúgosító hatása révén a szervezet egy idő után elkezdi lebontani a felhalmozódott káros anyagokat, ezt a folyamatot hívjuk méregtelenítésnek.

2. Zöldárpa italpor

Az őszi árpa tavaszi friss, zöld levelét tartják „a föld tápanyagokban leggazdagabb növényének”. Az árpafű magas koncentrációban és az emberi szervezetÁrpa számára szükséges arányban tartalmaz fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és enzimeket, valamint nagyon magas rosttartalma. Gyorsabban felszívódik, mint a búzafűlé, tökéletesen hasznosul, így perceken belül ellátja a szervezetet a szükséges tápanyagokkal.
Jó eredménnyel használható fogyókúrák során.

  • Az árpafű közel három tucat vitamint és ásványi anyagot tartalmaz koncentrált formában. Különösen gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, B1, B2-, B5– (pantoténsav), B9 (folsav) és B12-vitaminban és béta-karotinban, tartalmaz B3-, B6-, E- és H-vitamint.

Alkalmas a napi vitamin, ásványi anyag pótlására. Tökéletes táplálkozás kiegészítő mindazok számára, akik rendszertelenül étkeznek, kevés friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, fokozott szellemi vagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve.

  • Gazdag még kalciumban, vasban, káliumban. Tartalmazza a következő ásványi anyagokat: nátrium, magnézium, réz, cink, mangán, szelén, foszfor.
  • 18 aminosav található benne (több mint a búzafűben), és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
  • Az árpafűlé kiváló enzimforrás: több mint 80 enzimet azonosítottak benne, de valószínűleg több százat is tartalmazhat.
  • Magas klorofilltartalma megköti a környezeti mérgeket, és segít azokat kiüríteni a szervezetből. Erős méregtelenítő., valamint gyulladáscsökkentő hatású.
    Sejtjeink a klorofilltartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofillnak hihetetlenül sokrétű hatása van, pl. frissebb lesz tőle a bőr, megnövekszik a sejtek energiája.
  • Az árpafű magas rosttartalma segíti az emésztést és a bélműködést.
  • Szénhidrátjai lassan szívódnak fel, így hosszan tartó energiát biztosít.
  • Nagy mennyiségű esszenciális zsírsavat – pl. linolsavat − tartalmaz.
  • Gazdag triptofánban, melyből az agy a szerotonin nevű „boldogsághormont” állítja elő.
  • Antioxidáns hatása megvédi a szervezetet az alapvető károsodásoktól, erősíti az immunrendszert, a szív- és érrendszert.
  • Lúgosítja a szervezetet, leköti a felesleges gyomorsavat.

3. Cékla italpor

CéklaléMagas ásványi anyag és vitamintartalma miatt nagyon egészséges. Az oldott ásványi anyagokat (makro- és mikroelemeket) koncentráltan tartalmazza, és ezek hiánypótló hatása fokozottan érvényesül.

Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, kálium, kén, jód, réz, mangán, szilícium, cink, kobalt, króm, nikkel, bór, lítium, stroncium.

  • Jelentős mennyiségű pektint tartalmaz, ami elősegíti a nehézfémek, az emésztőrendszerre veszélyes mikroorganizmusok és a felesleges koleszterin kiürülésétszervezetünkből. A pektinnek jó a vízkötő képessége.
  • Magas kálium- és magnéziumtartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.
  • A nátrium és kalcium aránya (50:5), így lehetővé válik a kalcium optimális felszívódása.
  • A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést, a fejlődést és a szaporodást, szabályozzák az anyagcserét, kedvezően hatnak a nemi mirigyek működésére.
  • Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat.
  • Az összes növény közül a céklának a legmagasabb a szilíciumtartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére, erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat.

Vitaminok:

  • A-, B1-, B2-, B6-, B7-, B9– és C-vitamin, folsav, niacin, biotin.

Fitovegyületek – polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok:

  • A cékla fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezáltal javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását. A kéntartalmú aminosavak (metionin) rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek.
  • A kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a húgyhólyag, a gyomor és a belek működését.
  • A betanin (a cékla színanyaga) védi a májat (csökkenti a zsírmájat), gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású.
  • A cékla másik festékanyaga az antocián. Ez a másodlagos növényi anyag megvéd a szabad gyököktől:
    (Az agresszív kötések (szabad gyökök) sejtkárosodásokhoz vezetnek, ha a környezeti mérgek, stressz, sugárzás vagy cigarettafüst túlzott mértékben jelen vannak. Az antociánok semlegesítik a környezetre agresszívan ható káros anyagokat, s ezzel tulajdonképpen ártalmatlanná teszik azokat. Csökkentik a DNS (gének) és a sejtproteinek sérüléseit, ahol is lefékezik a káros oxidációs reakciókat a sejtekben, és ezzel végül is daganat-gátló hatást gyakorolnak. Gyökfogókként az antociánok ráadásul még túltesznek a C-, B-vitaminon és a béta-karotinon, melyeknek hasonló hatásuk van, és ezért ezeket antioxidáns vitaminoknak is nevezik.)

Enzimek és cukrok:

  • A betain a máj méregtelenítő enzimjeit támogatja.
  • A céklában lévő cukor könnyen hasznosul, így gyors energiaforrás a szervezetnek. Viszont kalóriatartalma alacsony (31 kcal).

Élettani hatások:
Most a céklát hangsúlyozom ki, de összességében
az árpa és a búzafűlére is ugyanúgy érvényesek ezek az élettani hatások!

A céklát a természetgyógyászat gyógyhatású zöldségként tartja számon. Mindössze 50 ml céklalé is előidézhet tisztulási reakciót – ennyi ereje van!
Gyakorlatilag minden problémán segít, mert feltölti a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Lúgosító hatású. Helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
Enyhe vízhajtó.
Kiemelkedő a vértisztító és vérképző hatása. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében is.
Jó hatással van a vérnyomásra (magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban eredményesen szabályozza a vérnyomást), a szívműködésre és az idegrendszer munkájára.
Roboráló hatású, serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag-regenerációt. A szervezet számára optimális formában tartalmaz minden olyan hatóanyagot, amely az idős vagy beteg sejtek életerejének fokozásához szükséges. Javítja a lábadozó betegek általános állapotát.

Ha idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését.

Májtisztító: A céklalé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. Tisztítás közben zsírtalanítja a májat (megelőzi a zsírmáj kialakulását).

Egyes emésztőrendszeri betegségek kezelésében is kiváló: Megszünteti a savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat. Enyhe hashajtó hatása révén segít székrekedésben. Jótékony hatású gyomorhurut, aranyér és vakbél-irritáció esetén. Gyulladásgátló!

Az emésztésre gyakorolt hatása révén támogatja a fogyókúrát. Ezen kívül kiváló “zsírégető” is.

A hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része:  Fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, így csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.
Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl. alumínium), javítja az általános közérzetet.

Tippek, tanácsok:

Az alapporokat meg tudjuk venni bioboltokban, vagy megrendelhetjük interneten keresztül is webáruházakból. pl:

Kb 2 hónapig elég 1-1 csomag búzafű és árpa, és 2 csomag céklapor. Búzafű, árpa egy csomag 250 gr, cékla 1 csomag 150 gr. Természetesen ez függ attól is, hogy mennyi adagot készítünk naponta.

Az alap italunkhoz tehetünk még további szárított és porrá őrölt zöld növényeket is, és minden más egyebet. Én úgy készítettem el, hogy a kertből felszedett, vagy a piacról beszerzett növényeket megszárítottam és porrá őröltem elektromos darálóval, őrlővel.

Ha nincs elektromos daráló, akkor a megszáradt zöld leveleket szitán is át lehet dörzsölni, csak akkor szemcsésebb lesz.

Ilyen növények lehetnek még:
  •  petrezselyem zöldje
  •  zeller zöldje
  •  sóska
  •  spenót
  •  cékla levele
  •  különböző gyógynövények: citromfű, csalán, málna levél. menta stb.
  •  fűszernövények: kakukkfű, majoránna, borsikafű, kömény, kurkuma
  •  szárított zöldségek, gyümölcsök: sárgarépa, fehérrépa, zeller, alma, csicsóka, áfonya, galagonya, tőzegáfonya, homoktövis, gyömbér stb.

Mielőtt a szárított fűszernövényeket beleteszed az alap italba, próbáld ki egy kis pohárba, hogy milyen íze van. Vannak olyan növények, amelyek nagyon erős zamatúak, lehet, hogy akkor nem tudod meginni, vagy csak nagyon keveset kell beletenni.

Én szoktam még a kis itókámba tenni kapszulából kiöntött port. Nagyon nehezen tudom bevenni a tablettákat, kapszulákat (nem tudom lenyelni), ezért kitaláltam, hogy a kapszulát szétpattintom (középen meghúzom, és kettéválik) és a beltartalmát beleszórom az italba.
Figyelem! Csak a gyógynövényes kapszulákra érvényes, a gyógyszerre nem!!!!!!

Tulajdonképpen a gyógynövényes boltokban is ami kapható kapszula, vagy tabletta, az is nem más, mint a porrá őrölt gyógynövény bekapszulázva, vagy tabletta formájában összepréselve.

Pl: Csalán kapszula: a kapszulában szárított csalán van.

Természetesen ezt nem azért írom, hogy ne vedd meg, sőt, biztatlak, hogy bátran nyúlj a természet patikájához!

Itt is azt a tanácsot adom, hogy egy pohárban próbáld meg, milyen íze van, mert jártam úgy, hogy ki kellett öntenem a “lötyimet”, mert ihatatlan keserű íze lett.

Az a fontos, hogy finom, jó ízű, élvezetes italunk legyen, hogy napközben boldogan nyúljunk felé, és nagyokat tudjunk belőle kortyolgatni!!  🙂

Tapasztalataim

Most már 2 hónapja iszom a kis „lötyimet”:

  • Sokkal több energiám van, nem vagyok olyan fáradékony mint azelőtt. Nagyon nagy tisztító hatását tapasztaltam.
  • Rendbe hozta a székletürítést, sőt nálam felfokozta (de nem hasmenés formájában) –  gondolom a rostok miatt.
  • Megszűnt a hajhullásom.
  • Reggeli után 1 órával elkezdem iszogatni, és azt vettem észre, hogy nem vagyok éhes. Délig megiszok kb. 1 litert, és az ebédet kihagyva, ha délután is iszogatom, akkor estig kibírom evés nélkül. Sikerült nagyon finomra elkészítenem az italomat (addig kísérleteztem), és ezért szívesen veszem elő.
  • Lehet, hogy furcsának fogod találni ezt a kijelentésemet, de biztosítlak, hogy így érzem, tisztult a tudatom! Sokkal frissebb, pozitívabb, és csak így tudom fogalmazni: tisztább gondolataim vannak, mint azelőtt. 🙂
  • Ha esetleg pattanások, orrfújás, gyakoribb széklet- és vizeletürítést tapasztalsz, akkor ne ijedj meg, mert az lehet a tisztulás jele is.

Amit nagyon szeretek még, hogy pénztárca barát, az alapporok kb. 4 000 Ft-ból kijönnek, a többi egyéb hozzávalókat meg apránként teszem hozzá, nem egyszerre van nagy kiadásom. Ha otthon készítem el a szárítást és az őrlést, és sikerül a kertből beszerezni a növényeket, akkor szinte ingyen van.

Meddig ihatom?

Kúraszerűen ajánlom az iszogatását, kb. 3 hónapig, és utána változtasd meg a porok összetételét, más fajta zöld szárítmányokat keverj össze. De figyeld a szervezeted, fog jelezni, ha már nem kell neki, méghozzá úgy, hogy egyszerűen már nem fogod kívánni.  Csak akkor idd, ha jól esik, ne erőltess semmit!

(Vigyázz, ne tévesszen meg eleinte a furcsa íze, mert lehet, hogy nem vagy hozzászokva ehhez a zöld ízvilághoz.) 🙂

Ha környezetedben nem tudod beszerezni a “zöld lötyihez” való porokat, a lenti linkre kattintva a megnyíló oldalon megrendelheted:

 Pille Start.   Egy különleges karcsúsító program ingyen!