Oldal kiválasztása

Algák

A L G Á K

Az algák, vagy más néven moszatok egyszerű felépítésű, elsősorban vízben élő növények. Testük nem tagolódik gyökérre, szárra és levélre. Az algák több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint sok más élelmiszer, ezért az utóbbi években – a tengeri hínárhoz hasonlóan – egyre gyakrabban használják természetes táplálék kiegészitőként, erősítő szerként.

Az alga tökéletes összetételű tápanyag. Teljes értékű fehérje, ezért vegetáriánusok aminosavak pótlására jól beilleszthetik étrendjükbe. Tartalmazza az összes B-vitamint , továbbá C-vitamint, E-vitamint és a legfontosabb ásványi anyagokat, nyomelemeket. Szerves komplex formában tartalmaz vasat. Természetes forrása az A-vitaminnak. Tartalmaz linolsavat, B-12 vitamint és RNS-DNS nukleinsavakat is. Különösen jód- és káliumtartalma igen magas. Ezért a vízhajtókat szedőknek előnyös a szedése. Természetes jódtartalma miatt normalizálni tudja a csökkent működésű pajzsmirigy működését. Klorofill tartalma is jelentős. A klorofill regeneráló, dezodoráló szer, jó baktériumellenes hatása is van.

Az egyik legjobb természetes jód-, kálium- és ásványianyag-forrás. Számos vitamint és nyomelemet tartalmaz. Jódhiányos, pajzsmirigy rendellenességeknél jelentős gyógyító tényező lehet, a pajzsmirigy abnormális működésénél fellépő elhízásnál megindítja a fogyást! Pozitív hatású bizonyos szívpanaszoknál káliumtartalma miatt. Védelmet nyújt környezeti sugárártalmak és nehézfém mérgezésekkel szemben. A tengeri alga csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az immunrendszert, és a szervezetre méregtelenítő hatással van. A tavaszi fáradtságra is ajánlott.

Algák

Tapasztalatok szerint az algák erősítik az immunrendszert, vagyis a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, elősegítik az emésztést, illetve a méreganyagok távozását a testből, gyorsítják a gyógyulást. Előnyös hatásuk lehet degeneratív (elfajulásos) betegségek esetén.

A Távol-Keleten az algákat szemes gabonákkal és szójával együtt fogyasztják, mivel így még erőteljesebb a méregtelenítő hatásuk. Japánban úgy tartják, hogy az algák bizonyos mértékig megvédenek a környezeti sugárártalmaktól is (nukleáris, illetve röntgensugárzás). Ezenkívül az algák jótékony hatását tapasztalták a rák megelőzésében , és a már kialakult betegség kiegészítő kezelésében.

Spirulina Alga – Kékeszöld alga

Az algák között is kiemelkedő a Spirulina , a kékeszöld alga. A Spirulinának különösen a jód- és a káliumtartalma igen magas, ezért a vízhajtókat szedőknek előnyös a fogyasztása.

A spirulina előfordulási helyei

A kék-zöld alga csupán egy alga. Szélesebb körben spirulinaként ismert; ez egy egysejtű mikroorganizmus, mely mindig is létezett és örökké létezni is fog (A kék-zöld alga egyike a legprimitívebb algafajoknak). Sós vizű tavakban honos, és nagyon hasonlít a békanyálra. Az elmúlt 10 évben pedig tenyésztik, kiszárítják és étrendkiegészítőként árulják.

Az az érdekes ezzel az ősi algafélével kapcsolatosan, hogy egységnyi területen mérve – természetesen az algánál víz, szójánál szárazföld értendő ezen – egyes kutatók szerint hússzor több fehérjét képes produkálni, mint a szója. Néhány kutatás szerint az összes növény közül a spirulinának van a legnagyobb fehérje (60%), aminosav, béta-karotin, gamma-linolénsav, és ásványianyag tartalma. Kalciumot, káliumot, mangánt, rezet és cinket ugyancsak tartalmaz.

A kereskedelemben Spirulina maxima és Spirulina platensis néven ismertek széles körben. Ez az alga természetes környezetben tenyészik Közép-és Dél-Amerika tavaiban, de kereskedelmi célokra tartályokban tenyésztik Ázsiában, Hawaiin és Kaliforniában. Az Aphanizomenon flos-aquae-t (Szuper kék-zöld alga) a Klamath tóban, Oregon államban tenyésztik. A spirulina alga por és tabletta formájában kerül kereskedelmi forgalomba.

A spirulina hatása a teljesítmény fokozására

Néhány sportoló kipróbálta a spirulina algát, hogy növelje az energiaszintet, az állóképességet, javítsa a fehérjeszintézist és a regenerálódást. Mindazonáltal a jelek szerint a spirulina alga azok számára lehet inkább hasznos, akik bizonyos tápanyagok hiányának esetén, pl. vitaminokból és ásványi anyagokból nagyobb mennyiséget igényelnek, nem pedig azok számára, akik teljesítmény növekedést várnak, pl. egy kis pörgető hatást edzés vagy valamilyen verseny előtt.

A spirulina terápiás felhasználási lehetőségei

Természetes jódtartalma miatt bizonyos esetekben normalizálhatja a csökkent pajzsmirigyműködést. Komplex formában található benne a vas is, így vashiány pótlására az egyik legalkalmasabb természetes forrás. Sokféle és nagymennyiségű vitaminban gazdag. Tartalmazza az összes B-vitamint, továbbá C-vitamint és E-vitamint. Természetes forrása az A-vitaminnak és a linolénsavnak. Nagy mennyiségben találhatók benne nukleinsavak (RNS-DNS) és klorofill is. Az utóbbi kitűnő regeneráló, dezodoráló szer, jó baktériumellenes hatású. Mindez a Spirulinára irányítottá az orvos és biokémikus kutatók figyelmét. Számos vizsgálatot kezdtek az Egyesült Államokban, Japánban, Franciaországban és Angliában a Spirulina hatásainak további tisztázására.

Ezek a vizsgálatok kiemelkedően kedvező eredményt mutattak a vírusfertőzések legyőzésében. Bizonyított a Spirulina jótékony hatása többféle herpeszvírus, influenza-A vírus és többek között HIV-1 (AIDS-vírus) esetén. Indiában a közelmúltban több betegen vizsgálták a Spirulina hatását a szájnyálkahártya rosszindulatú megbetegedésének megelőzésében, illetve kezelésében. Ebben a kutatási programban is bebizonyosodott a Spirulinát alkotó anyagok kedvező hatása. Egyértelmű, hogy a Spirulina erősíti az immunrendszert, illetve megköti a szabadgyököket. Emiatt az orvosok egyre gyakrabban alkalmazzák különféle daganatos betegségek kiegészítő kezelésében is.

Chlorella

A Chlorella (Chlorella vulgaris) egy egysejtű kis alga, mely a friss vízben tenyészik, valamint a sötét, zöld levelű zöldségekben is megtalálható. A Chlorellát teljes értékű táplálékként tartják számon, mely gazdag fehérjében, karotinoidokban (astaxanthin, canthaxanthin, flavoxanthin, loraxanthin, neoxanthin és violaxanthin), enzimekben (pepsin) és klorofillban.

A Chlorellának számos előnyös hatása van immunrendszerünkre, mivel klorofillt tartalmaz. A klorofilról pedig kimutatták, hogy segít kigyógyulni a fekélyekből, különféle sérülésekből, valamint erősíti az immunrendszert is – a Chlorella előnyös hatásai tehát jórészt nagy klorofilltartalmának tudhatók be.

A Chlorella méregteleníti is a szervezetet, valamint segít távol tartani a rákot okozó anyagokat a vérből, mielőtt azok megtámadhatnák a különféle szerveket és sejteket. Így fontos szerepe van a rák megelőzésében.

Gazdag vitaminforrásként stimulálja a vörösvérsejt termelődését, valamint az artériák tágulását, ami az izomtömeg növekedésben, a szövetek oxigénellátottságában és a javuló anyagcserében mutatkozik meg. Rostokban is gazdag, így javítja a belek mikroflóra produkcióját, így megszűnhet az ételek iránti sóvárgás (ami a tápanyagok nem megfelelő felszívódásának köszönhetően jön létre), erősödik a jóllakottság érzete, valamint javul a tápanyagok felszívódása is. Ezért a Chlorella gyakran szerepel a különféle izomtömeg növelő és testsúlycsökkentő termékek hatóanyagai között.

Barna alga

Származása: Főleg Norvégia, Írország, Grönland közelében, az Atlanti-óceán mély, északi vizeiben él.

Felhasználási területek:

– Tradicionális étele a parti településeknek. Az ázsiai konyha egyik alapélelmiszere is az alga. A sushi nori-algából készül. A sima dulse-algát spenótként készíthetjük el, a széles kombu-algát pedig levesbe főzve fogyaszthatjuk. Ezek az ételek javítják a nyirokrendszer keringését, kalóriatartalmuk pedig nagyon alacsony: 35 kcal/100gr. Ennek ellenére telítettségérzést okoz, és jódot, vasat, magnéziumot is tartalmaz.
Az algában található szénhidrátok nem emelik a vércukorszintet, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.

– Szárított, granulált formája 12 vitamint és 13 makro- és mikroelemet tartalmaz. Természetes jódban szintén gazdag. Sokáig csak az alginsav előállításában volt jelentős. Újabban szabadgyök elleni hatása miatt részesül előnyben a kozmetikai termékelőállítás során. Megállapítások szerint 3%-ban adagolva az antioxidáns hatása megegyezik 50.000 U.I./l szuperoxidizmutáz aktivitásával, tehát a sejtmembránok védelmében különleges helye van. Ezen kívül védi az epidermiszt (bőrt) az UVB sugarak káros hatásától.
Az algák, hasonlóan a szárazföldi növényvilághoz, sokféle, az ember számára hasznosítható anyagot rejtenek, néhány grammjuk elegendő a szervezet egyensúlyi állapotának helyreállításához, vagy a hatékony szépészeti kezeléshez. Az alga többnyire testápoló termékekben található meg. Az alga fokozza az anyagcserét, éppen ezért alapvető összetevője a bőrfeszesítő, cellulitisz elleni és karcsúsító bőrápoló termékeknek.

A barna alga a különféle helyi fogyasztást elősegítő, illetve cellulitisz-kezelésnél alkalmazott krémek egyik természetes hatóanyaga, mivel elősegíti a nemkívánatos zsírpárnák lebontását, a terhességi csíkok eltűnését, valamint a bőr felülete is láthatóan és érezhetően egészségesebbé válik. Az algás alakformáló módszer ajánlott az általános alakproblémákkal küszködőknek, fogyókúra, illetve böjt esetén, terhesség után, nap által károsított bőrnél, esztétikai beavatkozásnál elő- és utókezelésként.

Megtalálható az alga azokban az arcápoló kozmetikumokban, melyek az érett bőr ápolására lettek kifejlesztve, hiszen fiatalító vitaminokat is tartalmaznak. Puhítják, hidratálják a bőrirritáció miatt kiszáradt bőrt, védenek a levegő szennyezettség okozta bőrkárosodások ellen is. Az alga rendkívül jó hidratáló hatással bír, ezért fontos hatóanyaga a hajápoló készítményeknek is. A hajnak – kiemelkedően magas proteintartalma miatt – fényt és tartást ad, erősíti a hajhagymákat, hidratálja a fejbőrt.

Élettani hatásai:

Mivel az Atlanti-óceán mély, északi vizeiben él, így kevéssé van kitéve a partok közelében előforduló esetleges szennyeződéseknek.
Gazdag természetes vitaminokban, és ásványi anyagokban és esszenciális nyomelemekben. Természetes formában tartalmaz magnéziumot, kalciumot, foszfort és vasat, A-, B2, C-, D-, E-vitaminokat, aminosavakat, és 60 féle ásványi anyagot, nyomelemet.
Az északi jeges-tengeri algák természetes egyensúlyban tartalmazzák a mindenki számára értékes, könnyen felszívódó ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat és vitaminokat.

 • Természetes magas jód tartalma segít a pajzsmirigy működését.
 • Védi az érrendszert, idegrendszert támogató, lassítja az öregedést.
 • Az immunrendszert erősíti, természetes lúgosító, élénkíti és regenerálja a sejtanyagcserét.
 • Gyorsítja az anyagcserét, így gátolva a zsírlerakódást.
 • A barna- és vörös mélytengeri alga bizonyítottan az egyetlen olyan szer a világon, mely 100%-ig képes kitisztítani szervezetünkből a lerakodott mérgező nehézfémeket.
 • Egyedülálló értéke, hogy ötvözi az állati és növényi fehérjék tulajdonságait, így az emberi szervezet számára tökéletes szintézist nyújtanak.
 • Könnyen és jól emészthetők. Elsőrendű felszívódást segítő kiegészítője számos, speciális enzimnek, vitaminnak.
 • Egyedülálló hatásuk van a “női betegségek” kialakulásának megelőzésében, hatékony segítők a már kialakult rendellenességek kezelésénél.
 • Hatékony méregtelenítő hatásuk miatt a szervezet teljes területén hatásosan alkalmazhatók.

Mire kell odafigyelned, ha táplálék-kiegészítőt vásárolsz?

 • Mennyire marad meg eredeti összetételében, ahogy azt a természet megalkotta?
 • Mennyire marad sértetlen az eredeti bioaktív és élettani hatás a feldolgozás során?

FIGYELEM!

Vigyázz, a jódpótláskor kizárólag szerves jódot fogyassz, tartsd be a dobozon feltüntetett használati uatsítást, figyelj a napi beviteli mennyiségedre, különben a kedvező élettani hatások helyett könnyen jódmérgezést kaphatsz!

Pajzsmirigy betegség esetén konzultálj orvosoddal!

Ha környezetedben nem tudod beszerezni az alga étrendkiegészítő terméket, a lenti linkre kattintva a megnyíló oldalon megrendelheted:

Webáruház